Karate-Do, v deželi vzhajajočega sonca

Za člane Internacionalne Shotokan Karate-Do zveze Slovenije, se spodobi, da vsaj enkrat letno obiščejo svetovno centralno središče svoje dejavnosti.  Vsesvetovni shod, po naše seminar, privabi smetano svetovnega karateja, vseh starosti.

Kdo si ne želi vsaj enkrat v življenju sodelovati in vaditi skupaj s prvaki karate-doja, prvaki v pravem smislu besede, saj v deželi kateri smo bili, od 25. 3. – 5. 4. 2024, karate in tudi druge priznane borilne športe vadijo in preučujejo univerzitetno, zelo intenzivno in v duhu tradicije, njihove kulture. Red, disciplina, spoštovanje, je tam nekaj zavestno samoumevnega.

Odhod v Tokio, Japonska, je v prvi vrsti vedno vznemirljivo navdihujoča destinacija, posebno spomladi, ko cvetijo češnje, ta čas je kot nekakšno božanstvo mladosti in temu se z veliko vnemo in praznovanji na odprtem, pod drevesi domačini in povabljenci družijo in veselijo.

Naše namensko potovanje, se združuje z vadbo, učenjem, spoznavanjem nekaj novega, druženjem in v veliki meri spoznavanjem azijske, japonske kulture in veliko pogledov je človeku, ki se ukvarja z japonskim karatejem, postane bolj jasno.

Zakaj je tako pomembno dihanje, rotacija, mehkoba, premikanje, dinamika, kje so bistvene točke dojemanja filozofije, ki ta šport – veščino naredi tako uspešno in zavito v čarobnost. Vsekakor je potrebno takoj ločiti med nakazovanjem in resničnim praktično delujočim karatejem, ki vsebuje vse prvine klasične fizike v povezavi z biopsihologijo.

Po uspešnem avio vkrcanju v Budimpešti, pristanku v Pekingu, nas je zračna pot ponesla na letališče v Narito, Tokio. Šest članska slovenska SKIF zasedba s tremi prekaljenimi mački, ki so točno vedeli, kaj pričakujejo, Shihan Ivan Čerič 8.Dan Hanshi, Sensei Darjan Rošker 7.Dan Renshi, Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi in trije, prvič na takšni preizkušnji, Blaž Robič 3.Dan, Clarisa Rošker še 2.Dan, Boštjan Grah 2.Dan, je pričela obisk, ki si ga je nadvse želela. Gospodična Clarisa je po seminarju uspešno opravila izpit za 3.Dan.

Mesto Kamata, je že kar nekaj let središče nastanitve udeležencev Internacionalnega karate seminarja in odlično izhodišče za vse smeri v Tokiu. Po prvi prespani noči, nas je železna pot peljala v Kito Kamakuro, tempelj, ki je močno povezan s karatejem in nasplošno z borilnimi veščinami.

V prečudovitem tempeljskem kompleksu, ki je vsem večjim slovenskim poznavalcem budo veščin, zelo poznan, je nagrobnik Senseia Funakoshi Gichina, očeta modernega karateja in človeka, ki je tej zvrsti bojevanja dal ime Karate, kateri se sedaj hote ali nehote preoblikuje na vse možne načine športa, a veščina ostaja, realno praktična, za kar nedvomno skrbijo na uradnih univerzah širom japonske. Na levi strani vhoda tradicionalno vadijo lokostrelci, Kyudo, kar pomeni pot loka. Prava umetnost koncentracije. Očem karateista to ne more ostati neopaženo. Park-tempelj zenbudizma združuje neverjetno stare, lesene ohranjene stavbe, ki ima vsaka po sebi svoj edinstven pomen. Resnično lepo in poučno tudi iz perspektive samodiscipline in duševnega miru.

Samo postajo nazaj in že smo bili v Kamakuri, ki je poznana po ogromnem kipu Bude. Čas cvetočih češenj daje obisku še večji pomen in gneča na prizorišču je bila razumljiva. Z umirjenostjo smo po enoletnem premoru obkrožili vsemogočno sedečega predstavnika odličnih nasvetov in modrosti.

Drugi dan smo se razveselili specialnega treninga v SKIF centralnem Doju v Kugahari. Resnično specialno sta dvourni trening vodila najvišja predstavnika svetovne federacije, ki izmenično prihajata tudi letno v Slovenijo, Kancho – predsednik Nobuaki Kanazawa 8.Dan in Shuseki Shihan – glavni inštruktor sveta Manabu Murakami 8.Dan. Specialni trening je organiziralo združenje SKIF Yudansha-Kai, združenje svetovnih mojstrov. Na treningu je sodelovalo natanko 20 izbranih mojstrov, med katerimi so bili tudi slovenski mojstri, Čerič, Rošker, Kokalj.

Po uspešnem opravljenem prvem stiku v Honbu Doju, se je pričel trodnevni seminar, katerega so vodili vsi glavni delujoči inštruktorji centralnega Doja v Kugahari. SKIF svetovni seminar je potekal v športnem centru Omori honcho, Ota city, Tokio. V imenu vseh slovenskih udeležencev povem, das mo izredno uživali ob zanimivih pristopih in temah. Vsakdo si je po postavljenem programu lahko izbral skupino v kateri je vadil. Kljub že neštetokrat pretrenirani tehniki, vedno kaj novega, kaj v drugačni izvedbi in na drugačen način. Neverjetno.

Sam sem se izredno razveselil, koliko mladih se je tokrat udeležilo vadbe in verjetno je ključ temu, da so starejši priznani inštruktorji pustili v ospredju delati tudi mlajšim. Tukaj moram nedvomno omeniti gospodično Sensei Hiyori Kanazawa, ki je skupaj s prišlekom iz Evrope Sensei Poulom Huglom, sedaj živečim v Tokiu, potegnila mladino, ki se uspešno potrjuje. Gospodična Hiyori je iz Kanazawaine rodbine in ima nedvomno ogromen osebnostni potencial v svetu karate-do ja. Začutil sem, čudovito kvalitetno prihodnost karateja.

Kancho Nobuaki Kanazawa, najstarejši sin mojstra in svetovne legende karateja, je naravnost dominanten v izvedbah. Njegov karate je tako oblikovno kot rušilno enostavno neustavljiv. Shuseki Shihan Murakami, izbrani mojster Soke Kanazawe, predstavlja neverjetno enostavne izpeljanke a tudi največjim mojstrom je teško. Pravi možgani SKIF karateja. Sensei Tanaka, Suzuki, Daizo Kanazawa, Fumitoshi Kanazawa, Sensei Hiyori, Huglo in še nekaj mladih inštruktorjev, nam je priredilo pravi spektakel. Prikazali so nam, da se da družno in skupaj, veliko narediti in, da ne gre nič v pozabo. Shihan Rikuta Koga 9.Dan Švica in Hanshi Hiroshi Ishikawa 9.Dan SKIF Mexiko in Venezuela, sta kot gosta pripravila fantastične treninge. Vsakodnevno, po seminarju je potekal sodniškoinštruktorski seminar, tako, da je bil vsak dan resnično zaseden do potakonsti.

Ponedeljek, čas po seminarju, je bil čas za druženje in praznik češenj je bil kot nalašč za Hanami. Ime Hanami se da razložiti, kot piknik pod drevesnimi nasadi češenj, Sakurami. Imenitno druženje in še podplati z žulji so počivali.

Dva prosta dneva smo izkoristili za razgled drugih mest Tokia. Skupno smo si ogledali predel v katerem je dom cesarja Japonske. Prelepo hortikulturno urejen prostor s parkom. V nadaljevanju so nekateri obiskali mesto Jokohama itd. Hitro je minil obisk in vadba karateja v Tokiu, a drugo leto zopet vabi in nekateri smo tradicionalno zagotovo tam, med prijatelji. Kakšen red in disciplina. Infrastrukturno popolnoma drug svet.

Oss! Lovrenc Kokalj
Lep pozdrav vsem, ki bodo to prebrali.