»Najvišji cilj umetnosti karateja ni v zmagi ali porazu, temveč v popolni osebnosti udeležencev.« – Gichin Funakoshi

Zgodovina

Najbolj znan simbol karateja je stisnjena pest*. Vsakemu, ki spozna pomembnost tega simbola, postane simbol vir navdiha. Čeprav je izvor karateja nejasen, je splošna domneva, da je izšel in se razvijal iz samoobrambnih tehnik, ki so se jih menihi, pred veliko stoletji, naučili v shaolinskem samostanu na severu kitajske od Darume (Bothitharama), indijskega budističnega meniha**. Menihom, zaradi verskega prepričanja, nošenje orožja ni bilo dovoljeno. Kot pravi legenda, se je Daruma odločil uporabiti različne dele telesa, kot npr. roke (dlan in komolec) in noge (koleno in stopalo), kot orožje, za zaščito pred lokalnimi razbojniki. Tako je pest postala kladivo ali buzdovan; odprta dlan pa meč, bodalo ali tigrovi kremplji.

Tehnike pa so podkrepili z različnimi vajami za utrjevanje udarnih površin. Posledično je dosegel udarec, ki ga je zadal nekdo, ki je izvajal utrjevanje kontaktnih površin, zelo opustošujoč učinek. Ko je Daruma te tehnike predstavil, so se razširile po vsej kitajski in postale poznane kot kung-fu in kempo . S trgovino pa so prišle tudi na Okinawo, kjer so med več deset let trajajočo japonsko okupacijo, ko je bilo orožje prepovedano, dosegle visoko stopnjo popolnosti. Kitajske tehnike so se na Okinawi vsekakor pomešale s tehnikami avtohtone borilne veščine Okinawa-te.

Mojster Gichin Funakoshi je človek, kateremu gre največ zaslug, da se je karate sistematiziral do te ravni, kot jo poznamo danes. Rodil se je leta 1868 v Shuri na Okinawi. Kot enajstletni deček se je začel učiti veščin, ki so bile osnove današnjega karateja. Obvladal je obe vodilni veščini, ki sta takrat prevladovali na Okinawi. Shorei in Shorin sta šoli, ki še vedno obstajata. Način Shorei poudarja silne in močne gibe, Shorin pa uporablja okretne in hitre tehnike. Mojster Funakoshi je ideji tih dveh karate šol združil v eno, ki jo danes poznamo kot Shotokan. Shoto je bil psevdonim mojstra Funakoshija, ki je bil takrat znan tudi kot pisatelj. »Shotokan« je tako preprosto označeval Funakoshijev Dojo. Danes označuje šolo karateja, ki so se ga učili njegovi učenci na večjih japonskih univerzah in pozneje v Karate Zvezi Južne Kalifornije ( S outh C alifornia K arate A ssociation ), ki jo je ustanovil Tsutomu Ohshima.

Šola Shotokan je tako primerna za vse tipe postav. Pri Zahodnjakih, ki so težji in bolj masivni, so priljubljene malo počasnejše, vendar močnejše tehnike šole Shorei. Lažjim posameznikom pa je bolj všeč šola Shorin, ter njene hitre in okretne tehnike, ki so zanje bolj primerne. Mojster Funakoshi je leta 1922 odšel z Okinawe na japonsko. Ministrstvo za izobrazbo ga je povabilo, da bi poučeval karate na univerzah po japonski. Šest let preden je dobil povabilo, je namreč na japonskem nekajkrat demonstriral karate. Predstavitev teh tehnik, je bila verjetno prva predstavitev karateja. V letih, ki so sledila, se je ponudila priložnost sodelovanja med različnimi šolami in načini, tako avtohtonimi, kot prevzetimi. Medtem, ko se je šola mojstra Funakoshija razvijala, je uporabljala tudi druge sodobne tehnike samoobrambe. S prenosom borilne veščine na japonsko se je beseda kara zamenjala z besedo »Okinawa« in tako je iz »Okinawa-te« nastal kara-te. Japonska je bila ob koncu 2. svetovne vojne okupirana. Vojaško poveljstvo ZDA, pod poveljstvom generala Douglasa MacArthurja, je strogo prepovedalo ukvarjanje z judom in kendom, ki naj bi bilo preveč vojaško. Karate, ki je bil še relativno neznan, je za nekaj časa ušel prepovedi in se razcvetel. Danes je v svetu veliko mojstrov Shotokan Karateja je pa malo tistih, ki jih je še poučeval sam mojster Funakoshi Gichin in to srečo je imel na univerzi veliki mojster, ki ga v svetu kličejo mister Shotokan “Kancho” Hirokazu Kanazawa 10.Dan.

* Karate, prevedeno dobesedno, pomeni »prazno pest«. Stisnjena pest je simbol šole Goju.

** Naj bo kakorkoli že, dejstvo je: samoobramba se je začela, ko je prvi jamski človek vzdignil roko, da bo prestregel krepelo ali kamen, ki ga je zalučal sovražni sosed. Ta naravna reakcija se je skozi mnoga stoletja neštetokrat preoblikovala. Dandanes najdemo v različnih kulturah, to isto instinktivno reakcijo, označeno z različnimi imeni, kot so npr. boks, rokoborba, savate, itd.

Oblikoval: Lovrenc Kokalj