Karate-Do seminar - Japonska 2023

Mesec April, ( 11. – 22.), je bil za tri člansko zasedbo SKIF Zveze Slovenije, zelo navdihujoč. Najprej poln pričakovanj, že zaradi vnovičnih priprav na dolgo potovanje v deželo vshajajočega sonca in zelo močne specifično izrazite azijske kulture, nato zelo osrečujoč z vidika karate seminarja in druženja s karate prijatelji iz celega sveta, saj se z marsikom tri leta fizično nismo videli, zato je bilo pričakovati veliko veselja ob snidenju. Kulturna zadržanost po posledici kovida, je Japonski narod pripeljala k še večji previdnosti in tega je trenutno čutiti prav povsod, na primer zaščitne maske večinoma še vedno uporabljajo.

Uradni del karate seminarja je bil povezan tudi s počastitvijo, ceremonijo in poslovitvijo od umrlega mojstra Soke Hirokazu Kanazawe 10.Dan. Čustveno zelo močan dogodek in prav vsak, ki je bil v kongresni sobi pripravljeni za počastitev mojstra, si je lahko omislil trenutke, ki jih je sam preživel v njegovi družbi in njegova država kot članica v svetovni federaciji. Soke Kanazawa nas je zbral skupaj, kot družino in kot prave vdane karate delavce in delavke, ki skrbijo za kvalitetni karate v osebnem in svetovnem merilu. Več …

Reportaža iz 45. tradicionalnega karate-do turnirja “za pokal Ruš” 2022

V Rušah znova mednarodni

K.K. Š.D. Ruše 45. zapovrstjo gostil mednarodni karate turnir

Karate-do je v Rušah prisoten že od leta 1975 in kar 45. let zapovrstjo gosti eno najstarejših tovrstnih turnirjev v Evropi. Klub z bogato tradicijo je v vseh letih delovanja vzgojil preko 3300 karateistov, med njimi tudi mnoge državne, evropske in celo svetovne prvake v mnogih disciplinah. Shihan Ivan Čerič 8. DAN – Hanshi, nosi v Sloveniji ene najvišjih »budo« nazivov v tradicionalnem karateju in njegova strokovnost je prepoznana tudi v svetu. Zato se vsako leto pletejo prijateljski odnosi s tekmovalci in strokovnimi kadri iz mnogih evropskih držav, ki se pogosto vzajemno obiskujejo. Tudi letos so gostili preko 350 karateistov iz Slovenije, Češke, Romunije, Srbije, Madžarske in Belgije. Tekmovanje se je tradicionalno odvijalo v mnogih disciplinah tradicionalnega karateja, začenši s katami, v nadaljevanju pa tudi v tehničnih disciplinah in kumite-ju (prosti borbi).

Odlomek iz glasila “Ruški utrip”.